moestuin

Beginnersfouten in de moestuin

March 24, 2017
Te vroeg gezaaide courgette plantjes

Te vroeg gezaaid

Help! Mijn courgette plantjes groeien veel te snel! Ik had ze 10 dagen geleden samen met de tomaten binnen voorgezaaid. Terwijl de tomatenplantjes nog lekker compact blijven moet ik de courgettes vandaag helaas al verspenen (het in grotere potjes planten). Het bakje waarin ik ze geplant had was namelijk veel te klein geworden. Nu lees ik helaas overal op internet terug dat je courgettes beter niet kan verspenen omdat het de wortels te veel beschadigd. Ook kan je ze het beste pas in april zaaien omdat ze zo snel groeien. Dat stond inderdaad ook op het zakje… Maar Sem was eigenwijs. Maarja, niks meer aan te doen. Een wijze les voor volgend jaar.

Verspenen in potjes

Ik heb de mini-courgetteplantjes heel voorzichtig uit elkaar getrokken zodat ik zo min mogelijk de wortels beschadigde. Daarna heb ik elk plantje in een apart potje geplant met verse potgrond.verspenen van courgette plantjes Omdat de stengels zo lang waren geworden heb ik hiervan ook een gedeelte onder de aarde gestopt. Ik hoop dat deze nu ook wortels gaan vormen en de plantjes sterker worden. Tijdens het verspenen realiseerde ik mij ineens dat ik nog een stomme fout had gemaakt. Ik had veel te veel courgettes tegelijk gezaaid! Nu zijn ze nog klein en schattig maar over een paar maanden kunnen ze wel een meter groot worden. En laat ik daar nu net geen ruimte voor hebben.

Gebrek aan ruimte

Ik heb maar een klein terras. Ook heb ik maar een kleine kas. En binnen in mijn huis heb ik al helemaal weinig ruimte! Tevens heb ik het probleem dat mijn huiseigenaar mij in de gaten houdt. Hij wil niet dat ik binnen al te veel kasplantjes kweek vanwege de kans op schimmels in het huis. Volgens mij valt dit best mee. Maar goed, we willen natuurlijk geen ruzie met de buren (onze huiseigenaar woont boven ons). Daarom zit er niks anders op dan alvast de helft van de courgetteplantjes in de kas te doen. Ik vind het namelijk zonde om ze weg te gooien.

Courgette experiment

Zouden de courgettes in de kas doodgaan? Of overleven ze het, maar groeien een stuk minder hard? Zouden ze een veel kleinere opbrengst geven? Naar de antwoorden op deze vragen ben ik heel nieuwsgierig. Ik heb 4 plantjes buiten in de kas geplaatst en 4 binnen in de vensterbank. Ik ben erg benieuwd naar het verschil tussen deze twee. Natuurlijk heb ik alsnog een probleem wanneer alle 8 de plantjes volwassen worden, want dit past nooit op mijn terras. Ook vind ik het niet zo leuk om dan alleen maar courgettes op mijn terras te hebben. 2 planten is eigenlijk genoeg. Misschien dat ik over een paar maanden de bovenbuurman er blij mee kan maken, haha! Tjah, beginnersfouten hè. Dit doe ik in de toekomst niet meer. Of toch?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply