DIY

Betere snijsla uit eigen bak!

May 25, 2017
bakken met snijsla

Snijsla

Op ons terras staan minstens 5 bakken met snijsla. Heerlijk vinden wij deze jonge slablaadjes. Snijsla vormt geen krop, daarom is het ideaal om het in bakken te kweken. En binnen 5 weken kan je al oogsten (mits het weer natuurlijk mee zit). In de winkel kopen wij zakjes met biologische snijslamix. In deze mix zijn de volgende slasoorten vaak vertegenwoordigd: eikenbladsla, mizuna, mosterdblad, bladkool, veldsla, rucola, veldsla en tatsoi. Dit is echter slechts een selectie van de soorten die je als snijsla kan gebruiken. Als je je eigen snijslamix maakt kan je met heel veel andere soorten experimenteren!

Betere oogst door zaailint

teveel snijsla

Oeps, te dicht op elkaar gezaaid!

Afgelopen jaar had ik per ongeluk een snijslamix op een lint gekocht. Zo een lint is eigenlijk een veredeld stuk wc-papier waar slazaadjes op geplakt zijn. Maar ik moet toegeven, het werkt heel goed! De snijsla zag er veel beter uit toen het volgroeid was! En dit kwam vooral omdat de zaadjes meer ruimte hadden om te groeien. Op zo een zaadband/lint zit namelijk maar relatief weinig zaad. In de bakken zonder zaadband had ik veel te veel zaad gestrooid waardoor de snijsla lang en dun werd. Ik was verkocht; voortaan wil ik alleen nog maar een zaailint! Het enige is dat een zaailint veel duurder is dan een zakje los zaad. Beiden kosten namelijk rond de 3 euro (biologisch). Maar met een zaailint kan je maar 1 bak vullen, en met een zakje los zaad minstens 5! Dilemma!

Zelf zaailint maken

zaailint makenDoor het grote prijsverschil heb ik besloten om zelf een soort zaadband te maken. Dit is niet een zaailint zoals je hem in de winkel koopt, maar minstens net zo effectief. Wel moet je een beetje geduld hebben want per bak met zelfgemaakte zaailint ben je ongeveer 15 minuten bezig. Het enige wat je nodig hebt zijn een zakje met snijslazaadjes, een groot satéstokje, een rol wc-papier, en een schoteltje. Eerst split je de verschillende lagen wc-papier van elkaar. De eerste laag leg je in de bak met aarde en sproei je nat (zodat de zaadjes later blijven liggen/kleven). Daarna doe je de zaadjes op het droge schoteltje en pakt ze een voor een op met een natgemaakt satéstokje.  Vervolgens leg je ze ongeveer 1,5 centimeter van elkaar verwijderd op het wc-papier. Als je klaar bent leg je hier nog een laag wc-papier overheen (zodat ze niet gaan verschuiven als je er aarde en water overheen doet), en bedek het aansluitend met aarde. Voilà, zo simpel is het. Ik weet het is priegelwerk maar het geeft een fantastisch resultaat!

 

snijsla zaadjes op zaailint

Zaadjes verdeeld op wc-papier.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply