DIY, moestuin

DIY: zaailabels bij de gezaaide zaadjes

April 2, 2017
label uit plastic yoghurt bakjes

De arrogante moestuinder

Denk jij ook weleens dat je het wel kan onthouden wat je nou precies waar gezaaid had? Ik heb mij aan deze vorm van arrogantie vaker schuldig gemaakt. Keer op keer dacht ik dat mijn geheugen het wel aankon. En keer op keer werd het tegendeel bewezen als ik de kiemen weer eens niet herkende en ook niet meer wist welke zaden ik nou precies gebruikt had. Misschien ben jij een moestuinder met echt heel veel ervaring zodat de je de kiemen direct na het uitkomen herkent. Helaas geldt dat voor mij niet en doe ik er misschien beter aan om naambordjes te gaan gebruiken.

Zaailabels uit yoghurt bakjes

Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb niks tegen het gebruik van naambordjes. Sterker nog, ik ben er zelfs
heel blij mee want dan weet ik precies wat waar opkomt. De enige reden waarom ik ze soms ‘vergeet’ is dat ik ze niet op voorraad heb liggen. En juist daar heb ik vandaag verandering in gebracht! Ik had nog twee lege plastic bakjes van de yoghurt en die heb ik tot naambordjes verknipt. Deze heb ik met een permanent marker van een naam voorzien. Ik moet eerlijk toegeven: de schoonheidsprijs winnen ze niet, maar ze doen hun werk! Uit een yoghurt bakje kreeg ik 15 labels (het ligt er een beetje aan hoe breed je ze knipt). Dus ik heb nu een mooi voorraadje liggen.

Houten ijsstokjlabels in potjes met kiemlingenes geen succes

Vorig jaar had ik ook al een poging gedaan om al mijn zaailingen te labelen. Toen had ik bij een tuincentrum een zak met 100 houten ijsstokjes gekocht. Ze zien er weliswaar mooi uit, maar uiteindelijk zijn ze allemaal in de prullenbak beland omdat ze zijn gaan schimmelen! Ik denk dat dit het grote nadeel is wanneer men hout gaat gebruiken. Ik hoop dat deze plastic labels wat langer mee gaan! Minstens een paar jaar. We zullen het zien.

Moestuintip

Vergeet vooral niet op je zaailabel de datum van zaaien te zetten. Dit is leuk voor je registratie. Zo weet je precies hoelang iets erover heeft gedaan voordat je het kan oogsten! Ik ga proberen een Excel-sheet bij te houden met de precieze groeitijd per maand.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply