moestuin

Het grote spinazie experiment

May 19, 2017

Superfood spinazie

Heerlijk spinazie! Ik ben gek op deze gezonde groente. Mijn man is helaas nog niet zo overtuigt van de superkrachten van spinazie en is altijd erg blij als hij ziet dat van de zak vol nog weinig over is als ik het kook. Dit jaar heb ik voor het eerst zelf spinazie geteeld. Half maart gingen de zaadjes de grond in, en afgelopen week hebben wij het resultaat opgepeuzeld. Helaas wel wat minder geoogst als verwacht. Dit omdat de helft van mijn gezaaide spinazie al heel snel ging doorschieten.

Spinazie experiment

Omdat ik nog maar net ben begonnen met moestuinieren, moet ik nog heel veel leren. Ik leer het beste van dingen uitproberen, daarom ben ik het zogenaamde spinazie experiment gestart. In dit experiment heb ik spinazie tegelijkertijd in de volle grond en twee bakken gezaaid. Een van deze bakken heeft de eerste maand in de kas gestaan. De andere stond buiten op het terras. De spinaziezaadjes in bakken ontkiemden dik een week eerder als die in de volle grond. De bakspinazie groeide ook sneller. Waarvan de bak in de kas het allersnelst.

Spinazie in de volle grond

Maar uiteindelijk heeft de spinazie in de volle grond het experiment gewonnen. Dit omdat het blad in de laatste week beduidend groter werd dan van de spinazie in bakken. Ook schoot deze niet door voordat ik kon gaan oogsten! In de bakken was het denk ik te warm voor de spinazie waardoor het ging bloeien in plaats van mooi groot blad te produceren. Van de bakspinazie hebben we dus helaas bijna niets kunnen eten (mijn man was natuurlijk minder teleurgesteld).

Niet alle groenten doen het goed in pot

In de toekomst zal ik dus geen spinazie meer in bakken zaaien. Ik had helemaal niet verwacht dat de spinazie in de volle grond het zou winnen! Ik had namelijk helemaal geen rekening gehouden dat deze in bak eerder zouden kunnen doorschieten. Natuurlijk hou ik van bloemen, maar spinazie eet ik liever voordat ze gaan bloeien. Het is dus niet voor alle groenten een voordeel om ze in potten en bakken te zaaien vanwege de hogere grondtemperatuur!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply