moestuin

Help: de bloemen van mijn courgette vallen eraf!

June 28, 2017
gele courgettebloem

Mijn courgetteplant was zo groot en mooi, en toch wilde er maar geen courgette aangroeien. Wat doe ik nou verkeerd vroeg ik vorig jaar aan mijzelf. Elke keer voordat aan de bloem een vrucht kon groeien viel de hele steel ervan af. Dit jaar is precies hetzelfde verhaal. De eerste mooie gele bloemen van de plant vielen eraf ondanks dat hij niks te kort komt. En ook de hommels en de bijtjes vliegen af en aan dus daar kan het naar mijn weten ook niet aan liggen. Gelukkig maak ik mij nu minder druk omdat ik weet dat het alleen de mannelijke bloemen zijn die eraf vallen.

Mannelijke en vrouwelijke bloemen

Het is namelijk zo dat een courgetteplant mannelijke én vrouwelijke bloemen produceert. En de vrouwelijke bloem moet door de mannelijke bloem bevrucht worden. Dit doen de bijtjes als het goed is voor ons. De eerste paar courgettebloemen vielen er dus vanaf omdat dit allemaal mannetjes waren! Had ik mij dus om helemaal niets druk gemaakt. En inderdaad, de bloemen die de plant later produceerde waren vrouwtjes, die allemaal tot mooie courgettes volgroeiden.

Dikke of dunne steel

Het verschil in het geslacht van de courgette kan je aan de bloemsteel zien. Net als bij mensen heeft het vrouwtje meestal rondere vormen. De bloemsteel van de man is lang en slank, en die van de vrouw heeft heupen!

Mannelijke bloemsteel courgette

Lange mannelijke bloemsteel van courgette

vrouwelijke bloemsteel courgette

De vrouwelijke bloemsteel heeft iets meer vorm

 

Courgette experiment

In mijn blog van maart had ik geschreven dat ik mijn courgettes veel te vroeg binnen had voorgezaaid. Zo waren ze in no time best groot geworden en het was buiten eigenlijk nog veel te koud! Toch had ik bij wijze als experiment de helft van de planten in mijn terraskas gestopt. Het grappige is dat uiteindelijk de courgettes die ik buiten in de kas had gezet het nu veel beter gaan doen! Ze kregen weliswaar later bloemen maar de plant is veel groter en steviger! Een superleuke conclusie van mijn courgette experiment!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply