moestuin

Hoe start je een moestuin?

June 14, 2017
groenten op het terras

Ik vind moestuinieren het leukste wat er is. Lekker bezig zijn buiten, in de open lucht. Ik haal hier heel veel voldoening uit. Nou was ik sowieso al een natuurmens. Zo heb ik in de 9 jaar dat ik vlieg altijd mijn wandelschoenen paraat in mijn stewardessenkoffer. En als de crew ging shoppen en wijntjes drinken, trok ik de natuur in. Prachtige dingen heb ik ontdekt. Ook ben ik in het buitenland veel moestuintjes tegengekomen. Hier haal ik veel inspiratie vandaan. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel leuk, maar hoe begin je nou eigenlijk met een moestuin? Hieronder enkele tips met mijn ervaringen!

1. Begin klein

Het hebben van een moestuin neemt veel tijd in beslag. Begin daarom rustig en breidt je moestuin met de jaren uit als je het leuk vindt. Dan heb je ook iets om naar uit te kijken. Ikzelf begon met keukenkruiden in het raamkozijn. Dit heeft zich nu uitgebreid naar moestuinpotten op het terras en later een mini-moestuin in mijn achtertuin. Volgend jaar wil ik graag een groter stuk land bij een volkstuinvereniging huren.

2. Zoek een stuk land

Natuurljk is het leuk om een aantal kruiden en groenten in een bakken en potten te kweken, vooral in het begin is dit handig om ‘feeling’ voor tuinieren te krijgen, maar uiteindelijk wil je toch graag naar een eigen stukje grond. Mijn ervaring is dat groenten en fruit het in de volle grond beter doen. Bovendien is het ecologisch beter verantwoord. Zo’n stukje grond kan je huren bij een volkstuinvereniging. Google simpel volkstuin+plaatsnaam in googlesearch.

3. Zorg voor zaad

Misschien heb je ‘gratis’ moestuintjes bij je boodschappen bij de AH gekregen, of simpelweg zelf een zakje zaad ergens gekocht, gekregen of gevonden; mijn eerste tomatenzaadjes kwamen bijvoorbeeld uit de donkere kelder van mijn schoonmoeder. Over het algemeen kan men zeggen: Zonder zaad geen moestuinpret (of je hebt natuurlijk jonge plantjes in een tuincentrum gekocht, kan ook).

4. Zaai groenten die je mooi of lekker vindt

moestuin in potten

Paarse stokbonen in pot

Toen ik 3 jaar geleden begon met moestuinieren was de paarse stokboon mijn absolute favoriet. Hij groeide supersnel, had een hoge opbrengst en zag er ik mijn ogen echt prachtig uit! Weer eens wat anders als die groene stokbonen uit de supermarkt. Bovendien smaakte hij ook nog eens goed! In mijn ogen is de paarse stokboon de ultieme beginnersgroente omdat hij zo makkelijk te telen is. In pot doen ze het prima en het creëert een speels hoogteverschil in de tuin!

5. Leer van je eigen én andermans fouten

Beginnersfouten, ik kan er een boek over schrijven. Keer op keer denk ik dat ik alles onder controle heb, doe ik weer iets stoms. In mijn blog schrijf ik ook over blunders die ik in mijn moestuin carrière gemaakt heb. Over het zaaien in het verkeerde seizoen, het te ver terug snoeien van fruitbomen, en het buitenzetten van basilicum in de winter en heel veel meer… Ik heb het allemaal gedaan! Maar van je fouten leer je. De meeste van deze ‘foutjes’ kan je natuurlijk ook voorkomen door je van tevoren goed in te lezen. Ikzelf vind het bijvoorbeeld leuk om blogs te lezen van moestuinders die al meer ervaring hebben. Dit is mijn top 3:

Diana’s mooie moestuin

Floors Moestuin

Kees de Boon

6. Heb geduld, geef niet op, en geniet!

In het begin kan het behoorlijk frustrerend zijn wanneer iets niet lukt. De groenten schieten door (krijgen bloemen), het komt überhaupt niet op, of zodra het volgroeid is en je het wil gaan oogsten zijn de slakken of de vogels je voor! Hiermee heeft bijna elke moestuinder mee te maken, ervaren of niet. De kunst is om door te zetten want volgend jaar lukt het vast en zeker wel. Geen een jaar is hetzelfde! Zo willen mijn tomatenplantjes dit jaar niet echt groeien, terwijl deze het de afgelopen 2 jaar fantastisch hebben gedaan. Daarentegen doen mijn erwten het supergoed, terwijl vorig jaar de oogst mislukt was! Geniet van het proces, wees positief, de natuur kan je toch niet veranderen! En de volgende keer als de slakken je moestuintje weer belagen eet je gewoon ESCARGOT met een beetje knoflook uit eigen tuin! Eet smakelijk!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply