Siertuin

Langbloeiende Lobelia’s

July 18, 2017
Lobelia in hangpot

Lobelia’s zijn een van mijn favoriete terrasplanten. Ze doen het namelijk uitstekend in potten. Ook niet geheel onbelangrijk: met een beetje goede verzorging bloeien Lobelia’s tot laat in het najaar! Prachtig vind ik de paars/blauwe bloemetjes van de Lobelia Erinus. Ze fleuren mijn terras echt op, en de bijen zijn er ook blij mee! Bovendien geven ze de hele zomer kleur!

Mini-lobelia’s bij Lidl

Lobelia teveel zon

Kijk uit voor de hete volle zon in de zomer! Dan is de kans groot dat de Lobelia verdord.

Vanaf ongeveer eind maart zijn Lobelia’s te koop in de winkel. Mijn oma haalt ze altijd in het voorjaar bij de Lidl voor een goede prijs. Dit jaar heeft ze eind maart ook 3 bakken bij de Lidl voor mij gehaald. Deze hebben eerst nog een maand in de schuur gestaan omdat het eigenlijk nog te koud was. Maar toen de eerste warme zonnestralen eind april verschenen en de kans op vorst voorbij was, heb ik alle mini-lobelia’s in potten op mijn terras geplant. Deze zijn ondertussen uitgegroeid tot wilde bossen.  Je kunt Lobelia’s natuurlijk ook zelf zaaien, maar ze groeien heel langzaam, dus als je maar weinig ruimte of geen kas hebt, is het makkelijker om ze om ze als jong plantje in het voorjaar te kopen (dan zijn ze bovendien een stuk goedkoper als wanneer je ze volgroeit koopt).

Verzorgingstips Lobelia

De lobelia Erinus is een makkelijke plant. Zorg voor een mooi zonrijk plekje en geef voldoende water. Maar kijk uit voor de volle zomerzon! Mijn Lobelia’s deden het prachtig totdat de zomerhitte kwam. Ondanks dat ze niks aan water te kort kwamen zijn ze gedeeltelijk bruin geworden! Lobelia’s kunnen schijnbaar niet zo goed tegen hitte. Ze doen het vooral goed wanneer het klimaat wat koeler is, in het voorjaar en najaar dus. Helaas kwam ik daar te laat achter om een mooi schaduwplekje voor ze te zoeken. En nu heb ik dus te kampen met half verdorde lobelia’s. Ik heb overigens ook een pot met lobelia’s in de schaduw hangen. Deze krijgt nooit de volle zon op zich en ziet er als enige nog fantastisch uit! Hieruit kan je concluderen dat lobelia’s het ook prima naar hun zin kunnen hebben in de schaduw!

Blauwe lobelia in pot

Dit is mijn lobelia die in de schaduw hangt. Dit zijn 2 plantjes die in maart bij Lidl zijn gekocht (in 1 bak zitten 8 mini-plantjes).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply