moestuin

Moestuin in potten en bakken

March 10, 2017
foto van groot terras met in het hoek mini-moestuin

Mijn pottenterras

Mijn hele terras staat vol met potten en bakken. Op moment van schrijven zijn de meeste leeg. Een enkele bak staat in de kas met een aantal groenterassen die al met dit koude weer gezaaid kunnen worden. Dit zijn babyspinazie, asia salat, pluksla Catlogna en snijknoflook. Alleen de snijknoflook is helaas nog niet ontkiemd. Vorig jaar overigens ook niet dus van de week maar eens even onderzoeken wat ik eventueel verkeerd heb gedaan.

Update: de snijknoflook is 2 weken later ontkiemd.

Kunststof potten en bakken

Zoals gezegd kweek ik dus de meeste groente en fruit in potten en bakken op mijn terras. Toen mijn man en ik hier in januari 2015 zijn komen wonen gingen we ervan uit dat dit vanwege de aard van zijn werk niet langdurig zou zijn. Daarom zijn de meeste van onze plantenbakken van kunststof. Dit is gemakkelijker bij een eventuele verhuizing. Kunststof potten breken niet zo snel en zijn een heel stuk lichter. Natuurlijk zijn ze niet zo mooi en milieuvriendelijk als stenen potten maar ze doen hun werk.

Potten met drainagesysteem

foto van twee plantenbakken met drainagesysteemWaar ik op gelet heb met het kopen van mijn potten en bakken is dat ze een zogenaamd drainage system bevatten. Dit is een soort waterreservoir dat zich onder de potgrond in de plantenbak bevindt. Als je te veel water geeft loopt het overvloedige water er door gaten uit. Dit heeft als voordeel dat je je planten niet kunt verzuipen. Ook gaat dit wortelrot tegen en is het handig als je bijvoorbeeld een aantal dagen geen tijd hebt om de planten water te geven. Vooral met de laatste rede is mijn man erg blij. Als ik namelijk weer voor een aantal dagen in het buitenland ben voor mijn werk, zorg ik ervoor dat de waterreservoirs vol zitten en hij dus niet elke avond na een drukke werkdag de planten water moet geven. De kunststof bakken en potten met drainagesysteem heb ik overigens nog voor geen 5 euro bij de Lidl online shop gekocht.

Groente groeit sneller in potten

Een bijkomend voordeel van het kweken van groenten in potten is dat je sneller kan oogsten na het zaaien ten opzichte van zaaien in de volle grond. Dit komt omdat de grond in potten sneller opwarmt. De plantjes kiemen ook eerder. Echter, je hebt ook meer risico dat je plantjes gaan doorschieten. Lees hier mijn ervaring met spinazie in bakken!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply