moestuin

Moestuinieren in potten: de voordelen

July 4, 2017
hommel op ridderspoor

Moestuin in potten

Ik tuinier al een aantal jaar met veel plezier op mijn terras. Mijn terras staat dan ook vol met potten. Ik noem het mijn pottenterras! In deze potten staan sierplanten, maar het merendeel staat vol met kruiden en groenten. Ook heb ik een klein stukje tuin van 2 vierkante meter tot mijn beschikking waar ik een aantal groenten in verbouw. Volgens mijn man is mijn moestuinhobby een beetje uit de hand gelopen en moeten we dringend verhuizen naar een huis met een grotere tuin. Dit gaat als het goed is in de komende 3 maanden ook gebeuren omdat mijn man een nieuwe baan heeft gevonden. Toch zal ik dan mijn potten niet helemaal opgeven, want tuinieren in potten heeft een hele hoop voordelen!

 • Geen onkruid wieden

In mijn terraspotten groeit bijna geen onkruid. En als er dan toch iets tussen groeit, trek je het er gemakkelijk tussenuit. Mijn 2 vierkante meter mini-moestuin daarentegen, moet ik wekelijks bijhouden, anders groeit het onkruid boven mijn geliefde groentes uit!

 • Zaden kiemen sneller

De volle grond is vaak iets kouder als potgrond. Daarom kan het zomaar zijn dat groenten die in pot gezaaid zijn eerder kiemen en je daarom ook eerder en langer kan oogsten. Maar let op: niet voor elk gewas gaat dit op. Ikzelf heb niet zulke goede ervaringen met spinazie in pot.

 • Moestuin in potten

  Mijn terras vol met groenten in potten

  Geen kroprotatie

Elke keer als je iets geoogst hebt, kan je weer wat anders in de pot planten. Hierbij hoef je niet op te letten of bepaalde groentes wel na elkaar geplant kunnen worden omdat je toch nieuwe potgrond gebruikt. Zo kunnen ze ook eventuele ziektes via de grond niet aan elkaar doorgeven. Ideaal dus voor een beginnende moestuinder!

 • Makkelijk verplaatsen

Je kan planten bij elkaar zetten omdat je ze mooi bij elkaar vindt staan. Niet omdat ze dezelfde voedingsbehoeftes hebben. Zo kan je creativiteit op de vrije loop. En als er bijvoorbeeld iets is uitgebloeid, zet je hem gewoon ergens anders neer. Zo had ik bijvoorbeeld peterselie in een pot staan die het niet zo goed deed. Na wat onderzoek op het internet kwam ik erachter dat peterselie beter een plekje in de schaduw kon hebben in plaats van de volle zon. Na ongeveer een maand in de schaduw leefde hij weer helemaal op!

 • Beter bereikbaar

Potten kan je makkelijker bij. Niet alleen omdat je minder ver hoeft te bukken om erbij te kunnen, maar ook omdat je ze overal kan plaatsen waar het jou uitkomt. Bijvoorbeeld keukenkruiden in het raamkozijn.

 • Houdt woekerplanten onder controle

Munt en bamboe staan in no time door je hele tuin als je ze in de volle grond plant. Daarom zijn potten een prima oplossing als je toch van deze planten wilt genieten. Heerlijk vind ik verse muntthee!

 • Geen concurrentie tussen planten

De planten in pot hoeven niet met andere planten om voeding te vechten. Alles wat in de potgrond zit is voor hunzelf en alles wat aan extra voeding wordt gegeven komt bij de juiste plant terecht.

 • Beter voor het milieu

Natuurlijk ben ik ervan bewust dat als je planten en groenten in de volle grond plant dit ecologischer verantwoord is. Dit omdat je dan geen potgrond hoeft te kopen. Maar helaas heeft niet iedereen een stuk tuin tot zijn beschikking. Toch ben ik ervan overtuigd dat als je verantwoorde biologische potgrond koopt dit nog een heel stuk beter is voor het milieu dan al je groenten en fruit in de supermarkt te kopen. Veel van onze groenten en fruit komen namelijk uit het buitenland en moeten een lange weg afleggen voordat ze op ons bord belanden. Bovendien zijn ze vaak in plastic verpakt.

 • Beter voor de portemonnee

Als je zelf je groenten en fruit kweekt krijg je veel meer waar voor je geld. Kan niet geloven dat een bakje biologische sla hier bij de super €2,50 kost! Vooral als je weet dat je snijsla al binnen 4 weken kunt oogsten!

 

bakken met snijsla

Bakken met zelf gezaaide snijsla

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply