travel

Regenwoud in Stanley park, Vancouver

July 29, 2017
Totempaal in Regenwoud

Afgelopen weekend heb ik weer een werktripje gemaakt. Dit keer stond Vancouver op mijn rooster. Het was niet mijn eerste keer in Vancouver, maar wel de eerste keer dat ik tijd had om de stad te verkennen omdat mijn vlucht terug was geannuleerd. Toen ik dit te horen kreeg, heb ik meteen een fietstour door Stanley park geboekt. Stanley Park is zeg maar het Central Park van Vancouver, alleen een stuk groter. Er is ontzettend veel te doen en te beleven in Stanley Park, daarom staat hij op tripadvisor niet voor niets op nummer een.

Fietsen door Stanley Park

En wat een mazzel had ik toch afgelopen weekend in Canada. Het was ook nog eens fantastisch weer. Zo rond de 21 graden. Perfect fietsweer dus. De tour had ik overigens dezelfde morgen online geboekt bij Yes cycle. Dit was absoluut geen teleurstelling. Wat heb ik een fantastische dag gehad. Heel veel gezien en ook heel veel informatie gekregen. 3 uur lang zijn we door het park heen gefietst. Van de False Creek Seawalls (lange ‘fiets’ dijk met uitzicht over de skyline van Vancouver) naar de indrukwekkende totempalen (helaas replica’s, de echte zijn in het antropologisch museum), om uiteindelijk af te sluiten met een tocht door het REGENWOUD!

Fietspad door Stanley park

Fietsen over de ‘seawalls’ van Stanley Park met uitzicht over de skyline van Vancouver

Regenwoud in Canada?

Toen de gids het woord regenwoud in haar mond nam dacht ik dat ze een grapje maakte. Er zijn toch zeker geen regenwouden in Vancouver? Daar is het toch veel te koud voor? Als ik aan een regenwoud denk, denk ik aan zwoele temperaturen, vliegende papagaaien, reusachtige bomen, tropische planten en speelse aapjes. Grote bomen waren er overigens wel, en in plaats van papagaaien en aapjes waren er otters en wasbeertjes. Maar om dit stuk bos nou een regenwoud te noemen… De Veluwe in Nederland is ondanks dat het er veel regent toch ook geen regenwoud? Maar de gids maakte geen grapje. Helaas kon zij mij niet uitleggen waarom bepaalde delen van Stanley park als regenwoud worden bestempeld. Tijd om zelf eens op onderzoek uit te gaan.

Wat is een regenwoud?

In groep 8 ging mijn eindwerkstuk over regenwouden. Dat is helaas het enige wat ik mij nog kan herinneren. Slecht geheugen denk ik. Anders had ik nu vast nog geweten dat er een verschil is tussen een tropisch en een gematigd regenwoud. Een gematigd regenwoud komt zelfs in Europa voor! Namelijk in delen van Groot-Brittannië, Schotland, Ierland, Noorwegen, Spanje en de Balkan. Wie had dat gedacht! Ik hou van Wikipedia. Maar, waarom is er in Nederland dan geen regenwoud was mijn volgende vraag? Bijvoorbeeld de Veluwe? Het regent er toch genoeg zou men denken. Het probleem met de Veluwe is, dat het een relatief nieuw bos is. Al het oerbos is een paar honderd jaar geleden voor hout gekapt. Later hebben mensen hier weer nieuw bos geplant. Een regenwoud kenmerkt zich door oeroude inheemse flora en fauna waar het hele jaar door veel regen valt. Bovendien zijn de meeste bomen in regenwouden immer groen. Deze bomen verliezen geen blad.

Regenwoud in Canada

Dit is het regenwoud van Stanley Park. Er was een groot meer in het midden.

Regenwouden in koud Europa

Wie had ooit gedacht dat zo’n simpele fietstour door Stanley park zo’n openbaring voor mij zou zijn! Ik vind het heerlijk om tijdens mijn reizen door dit soort weetjes verrast te worden. Regenwouden in Europa… wie had dat gedacht!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply