moestuin

Sla in bloei

June 6, 2017
Bak sla met bloemen

Sla met bloemen

Help! Mijn sla schiet door. Oftewel, mijn slaplantjes verblijden mij met mooie kleine bloemetjes. En hier ben ik dus helemaal niet blij mee. De afgelopen jaren hebben mijn snijslaplantjes in bak het supergoed gedaan. Toen kregen ze alleen bloemen als ik te lang had gewacht met oogsten. Dit jaar is het helaas een ander verhaal. De kleine plantjes hebben bijna geen blad en vormen lange bloemstelen. Gelukkig zijn de bijtjes er wel blij mee, die vliegen op en aan.

Te weinig voeding

Op het internet vind je verschillende redenen waarom sla kan gaan doorschieten. Een daarvan is dat de aarde te weinig voedingstoffen bevat. Ik dacht dat dit in de eerste instantie ook de oorzaak was. Vorig jaar gebruikte ik namelijk altijd verse potgrond voor elke nieuwe bak met snijsla. Het enige probleem daarmee is dat potgrond uit het tuincentrum niet zo goed is voor het milieu, en ook niet voor de portemonnee. Daarom heb ik vanaf dit voorjaar oude potgrond met compost of nieuwe potgrond gemixt, of simpelweg oude potgrond verrijkt met biologische mestkorrels. Als een tekort aan voeding het probleem was geweest, dan hadden al mijn bakken met snijsla bloemen moeten hebben. Maar op de een of andere manier ziet mijn snijsla die ik op 10 mei had gezaaid er wel goed uit!

snijsla

Bak snijslamix gezaaid op 10 mei.

Slechte weersomstandigheden

Ik denk dus dat het doorschieten van mijn snijslaplantjes met het weer van de afgelopen maanden te maken had. De slaplantjes waren ook niet in het verkeerde seizoen gezaaid. Op het zakje stond namelijk vanaf februari. De plantjes die bloemen gingen vormen waren gezaaid in de maand maart, dus ze zouden het eigenlijk goed moeten doen. En de snijsla van vorig jaar die ik in maart gezaaid had deed het overigens ook prima. Daarom moet het wel aan het weer van dit voorjaar gelegen hebben, omdat ik verder niks anders heb gedaan.

Salade met bloemen

De doorgeschoten sla kan je overigens gewoon eten. Ikzelf doe dat niet omdat de slablaadjes klein zijn en bitter smaken. Wel gebruik ik de bloemetjes vaak als garnering. Het ziet er bijvoorbeeld erg leuk uit in de salade, of bijvoorbeeld op een kaasplankje. Vooral mijn man hecht er veel waarde aan als ik het eten op een leuke manier presenteer. En als we gasten hebben krijgen we ook vaak leuke reacties: ‘Kunnen we de bloemen ook opeten?’ Altijd verbaasde gezichten als ik hierop volmondig JA antwoord!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply