moestuin

Verse muntthee met luis

May 10, 2017
verse muntthee naast lobelia

Muntplant overleden

Na twee jaar succesvol geoogst te hebben van mijn Marokkaanse Munt, is hij dit jaar overleden. De munt stond in een pot op het terras. Ik heb zelf het vermoeden dat hij te droog heeft gestaan omdat ik hem in januari op een andere plaats op het terras had gezet onder een afdakje. Niet zo slim dus, maar niks aan te doen. Gelukkig had ik in het najaar een stukje van deze munt afgescheurd en in een stenen bak in de tuin geplaatst. Deze loopt nu helemaal uit, dus ben helemaal gelukkig!

Appelmunt en pepermunt

Aangezien ik van het voorjaar nog maar een klein stukje munt overhad in de tuin, heb ik in het tuincentrum toch maar twee muntplantjes bij gekocht. Dit zijn appelmunt en pepermunt. Ze zijn nu nog heel klein maar ik hoop volgend jaar een grote bos te hebben. Appelmunt is wat hariger en heeft groter blad. Pepermunt is donkerder groen en heeft minder breed blad in vergelijking met de Marokkaanse munt. Ik heb nu dus drie soorten munt in de tuin staan. Ik ben benieuwd welke het hardst groeit en welke het lekkerst is om thee van te trekken.

Luis in de muntthee

smalle blaadjes van pepermuntplant

Pepermunt

Over thee gesproken. Muntthee is een van mijn favorieten. Als je zelf munt groeit spaar je een heleboel centjes (mits je ze goed verzorgd natuurlijk zodat ze niet doodgaan). Het enige nadeel van munt uit eigen tuin is dat die vaak met luis komen. Ikzelf heb er niet zoveel problemen mee. Ik spoel mijn munt af en giet er heet water over. Vaak komt er dan toch nog luis naar boven drijven. Dit drink ik gewoon op. Ja ECHT! En ik ben er nog nooit ziek van geworden. Maar als je natuurlijk je visite je eigen muntthee voorschotelt en er dan luizen naar boven komen drijven…. Mijn nichtje heeft het nog steeds over Sem’s muntthee met LUIS!

Opa’s luizenmoestuin

Mijn oma heeft het ook nog steeds over mijn opa (die inmiddels overleden is) die jaar in jaar uit trots met kroppen LUIS-sla uit zijn moestuin kwam aanzetten. Heerlijk vindt ze het dat ze nu bij de supermarkt haar groenten zonder extra proteïne (beestjes) kan kopen. Natuurlijk zie ik ook liever groenten die niet aangevreten zijn. Maar het hoort er nu eenmaal bij als je een moestuin hebt en je liever geen bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken. Het maakt voor mij de groenten echt niet minder lekker (mijn man heeft helaas een andere mening). En als de luizen, slakken en rupsen het willen eten, moet het wel heel gezond zijn! Toch?

breed harig blad appelmunt

Appelmunt

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply