Siertuin

Waarom bloeit mijn Agapanthus niet?

August 1, 2017
Paarse Agapanthus

Ik ben jaloers! Jaloers op de tuin van de buurvrouw. Bij haar staan de prachtige paarse Agapanthussen, ook wel Afrikaanse lelies genoemd, nu in volle bloei. Bij mij zijn ze helaas een heel stuk minder spectaculair. Ik heb twee potten met deze planten, waarvan de één alleen heel veel blad produceert en de ander helaas maar één bloemsteel met knoppen vertoont. Wat heb ik verkeerd gedaan? Is het een voorteken dat mijn huwelijk geen stand zal gaan houden?

Liefdesbloem als huwelijkskado

Even een korte geschiedenis. De betreffende Agapantussen heb ik vorig jaar voor mijn huwelijk cadeau gekregen. Ze komen uit de tuin van de moeder van mijn beste vriendin, die erg tevreden is met haar prachtige Afrikaanse lelies en er al jarenlang plezier van heeft. Er zat een mooie beschrijving bij. Namelijk dat de letterlijke vertaling van Agapanthus liefdesbloem is en uit Zuid-Afrika stamt. Naar een oud verhaal moet het de vruchtbaarheid van het jonge bruidspaar bevorderen. Nou ik kan jullie vertellen dat ik er nog niet vruchtbaarder van ben geworden. Maar wie weet! Misschien moet ik er maar eens vaker aan gaan ruiken als de bloemknoppen geopend zijn!

Paarse Agapanthus

De mooie paarse Agapanthus van de buurvrouw staat wel in volle bloei!

Oorzaken bloemloze Agapanthus

Maar goed, terug naar het oorspronkelijke probleem. Waarom bloeien mijn Agapanthussen niet zo uitbundig als die bij de buurvrouw? Na wat onderzoek online ben ik achter twee oorzaken gekomen! De eerste is eigenlijk heel simpel en had ik zelf ook wel zonder research kunnen bedenken. Er bestaan namelijk heel veel verschillende soorten Agapanthus rassen. De buurvrouw heeft gewoon een soort die lange bloemstelen produceert. Bij haar zijn deze minimaal 1 meter lang, bij mij maar 20cm. De andere oorzaak heeft denk ik met afgelopen winter te maken. Ik heb toen namelijk niet beide potten in mijn bezit gehad. Mijn oma heeft met veel liefde één Agapanthus met veel water en een zonnig plekje in het raamkozijn verzorgd. Terwijl hij bij mij in de kelder heeft gestaan met amper zonlicht en geen water. Het verschil tussen deze twee planten is aanzienlijk. Die van oma heeft veel blad en geen bloem en bij mij juist andersom. Mijn conclusie: Je mag je Agapanthus in de winter verwaarlozen als je in de zomer bloemen wilt!

Agapanthus zonder bloemen

De Agapanthus die oma met liefde verzorgd heeft

Bloemknoppen Agapanthus

De Agapanthus die ik deze winter heb ‘verwaarloosd’.

Algemene verzorgingstips Agapanthus

Zorg voor een zonnig plekje! Zuid-Afrika is een warm land met veel zon, zorg dat de Agapanthus dit in onze Nederlandse zomer ook krijgt. Mix potgrond met zand om wortelrot tegen te gaan. En als laatste: zorg voor voldoende voeding. Dit heb ik dit jaar niet gedaan. Ik hoop dat de Agapanthus volgend jaar mét mest meer bloem zal gaan produceren!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply