moestuin

Waarom groeien mijn tomaten niet?

May 23, 2017
cherrytomaten met bloem

Droevige tomatenplantjes

Dit jaar is een slecht jaar voor mijn tomaten. En ik kan niet zo een, twee, drie achterhalen waar dit nu aan ligt. Net zoals de afgelopen 2 jaren heb ik mijn tomatenplanten half maart binnen in de logeerkamer voor gezaaid. Maar op de een of andere manier willen ze niet groeien. En als ik de foto’s van afgelopen jaren bekijk waren mijn tomatenplanten toen in dezelfde periode aanzienlijk groter!

Ligt het aan de potgrond?

Ik moet wel toegeven dat ik dit jaar van merk potgrond gewisseld ben. Dit omdat het huismerk biologische potgrond 2 euro goedkoper is per 40L zak. Maar zover ik weet zit er geen verschil in voeding tussen de twee potgrondmerken. Ik denk niet dat het hieraan kan liggen want mijn slaplantjes schijnen geen probleem met de potgrondwissel te hebben.

Misschien de slakken?

kleine tomatenplantjes

verschroeide tomatenplantjes

Ik dacht altijd dat slakken tomaten niet lekker vonden. Tenminste, vorig jaar in ieder geval niet want slakkensporen waren nergens te bekennen. Dit jaar is helaas een ander verhaal. Ik vermoed dat slakken jonge tomatenplantjes wel lekker vinden. Ook had ik dit jaar tijd om de plantjes af te harden (de plantjes alleen overdag op zonnige dagen buiten te zetten). Dit had ik de afgelopen jaren namelijk niet gedaan omdat ik te veel weg was met werk en ik mijn man ermee niet mee lastig wilde vallen. De tomatenplanten deden het vorig jaar overigens prima zonder afharden!

Is het de zon dan?

De tomatenplanten vonden het afharden niet zo fijn. Ik vond ze er met de dag eigenlijk slechter uitzien. Achteraf gezien had ik ze natuurlijk niet in de volle zon moeten zetten. Dit had ik vorig jaar wel cold turky gedaan maar toen had ik ze ook meteen in een grotere pot gezet. Nu stonden ze namelijk nog in de 10 centimeter zwarte potjes. Ik denk dat de combinatie van de warmte en Uv-straling van de zon mijn tomaten niet zo fijn vonden. En toen ik de zon-verzwakte tomaten de eerste nacht buiten liet kwamen de slakken even feest vieren… Fijn!

Positief blijven

Vier tomatenplanten hebben het er redelijk vanaf gebracht. Ik heb ze in grotere potten in de kas gezet, dus ik hoop dat ze nu flink gaan groeien. Vorig jaar had ik namelijk nog geen kas. Voordeel is nu natuurlijk wel dat ik meer potten beschikbaar heb op het terras om andere groenten uit te proberen. En ach, volgend jaar weer een nieuw moestuin jaar!

cherry in kas

Een van de tomatenplantjes die er nog redelijk uit zag.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply